top of page

Medierea, posibilă şi în timpul procesului

      Se poate opta pentru mediere în orice moment al procesului. Dacă părÅ£ile implicate doresc să continue procedura de mediere, iar conflictul dintre părÅ£i se soluÅ£ionează, atunci pe baza adeverinÅ£ei eliberate, instanÅ£a este obligată să închidă cauza cu menÅ£iunea că litigiul a fost soluÅ£ionat prin mediere.


     Medierea violului, doar pentru latura civilă Intrarea în vigoare a Legii Medierii pentru cauzele penale a stârnit reacÅ£ii dure în rândul opiniei publice. ÃŽn timp ce mediatorii puneau pe tapet varianta împăcării părÅ£ilor aflate în conflict, dar ÅŸi „avantajele medierii“ înainte de judecarea cauzei în instanţă, OrganizaÅ£iile pentru drepturile femeilor protestau, în februarie 2013 în Capitală, dar ÅŸi în TimiÅŸoara, pentru a cere eliminarea violului din Legea Medierii. „Medierea nu face decât să perpetueze mentalitatea că se poate cădea la pace cu agresorul ÅŸi că agresorul îşi poate cumpăra libertatea. Mai mult, conduce la situaÅ£ia în care victima este obligată să retrăiască oroarea violului“, explică reprezentanÅ£ii organizaÅ£iilor. „S-a înÅ£eles greÅŸit că victima unui viol trebuie să recurgă în mod obligatoriu la ÅŸedinÅ£a de mediere pentru a se împăca cu autorul infracÅ£iunii de viol. Ceea ce este obligată persoana vătămată este să recurgă la ÅŸedinÅ£a de informare în care are posibilitatea să afle dacă doreÅŸte ÅŸi o altă acÅ£iune decât cea a instanÅ£ei ÅŸi Parchetului pentru a obÅ£ine soluÅ£ia pe care o doreÅŸte. A nu se înÅ£elege că poate să se obÅ£ină pe calea medierii condamnarea autorului faptei.

 

      Aceasta este atribuÅ£ia autorităţilor. Sunt două variante: se poate face medierea doar cu privire la latura civilă pentru a se obÅ£ine despăgubiri sau se poate pune în discuÅ£ie continuarea sau renunÅ£area la a mai formula plângere penală. Dar toate acestea le poate face partea vătămată fără să fie forÅ£ată sau fără să i se inducă această idee .


      Potrivit legii, părÅ£ile sau partea interesată trebuie să facă dovada că au participat la ÅŸedinÅ£a de informare cu privire la avantajele medierii, în cazul mai multor tipuri de litigii: în domeniul protecÅ£iei consumatorilor; în materia dreptului familiei, în domeniul litigiilor privind posesia, grăniÅ£uirea, strămutarea de hotare, precum ÅŸi în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinătate; în cazurile de malpraxis, în litigiile de muncă, în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 de lei, cu excepÅ£ia litigiilor în care s-a pronunÅ£at o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvenţă, a acÅ£iunilor referitoare la registrul comerÅ£ului ÅŸi a cazurilor în care părÅ£ile aleg să recurgă la alte proceduri prevăzute de lege.

 

      ÃŽn materie penală, procedura de informare este obligatorie în cazul „infracÅ£iunilor pentru care retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părÅ£ilor înlătură răspunderea penală, după formularea plângerii, dacă făptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima îşi exprimă consimţământul de a participa la ÅŸedinÅ£a de informare împreună cu făptuitorul“, se arată în lege.

bottom of page